wmo radar > Wethouder Sven de Langen lanceert digitale valpreventiecursus

Wethouder Sven de Langen lanceert digitale valpreventiecursus

Uit cijfers blijkt dat er elke 4 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt als gevolg van een val. Om deze reden behoort valpreventie tot de top 3 preventieve aanpakken van het Ministerie van Volksgezondheid. Gistermiddag lanceerde wethouder Sven de Langen, in samenwerking met wmo radar, een nieuw digitaal valpreventieprogramma in Rotterdam. Wmo radar heeft in 2017, in samenwerking met huisartsen en fysiotherapeuten, een valpreventieprogramma ontwikkeld om vallen onder ouderen te beperken en voorkomen.  Nu de huidige coronamaatregelen het niet toelaten om deze kwetsbare doelgroep fysiek te ondersteunen, heeft de Rotterdamse welzijnsorganisatie het programma in een digitaal jasje gestoken. Het is zodanig in elkaar gezet dat professionals, zoals fysiotherapeuten, welzijnswerkers en beweeg- en sportcoaches, het programma direct kunnen implementeren.

 

Meer bewegen, minder vallen
De consequenties van vallen onder ouderen worden vaak onderschat. Een val kan leiden tot hersenletsel en heup- en polsfracturen en daardoor tot minder mobiliteit en toenemende afhankelijkheid van anderen. Bewegen is het belangrijkste dat ouderen kunnen doen om hun valrisico te beperken. Ouderen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veelal binnen en vaak ook stilgezeten. Via de nieuwe, digitale versie van het valpreventieprogramma ‘Minder vallen door Meer bewegen’, kan de cursus nu ook online aangeboden worden. Voorafgaand en tijdens het programma worden er online begeleidingsbijeenkomsten georganiseerd om deelnemers persoonlijk te woord te staan en uitleg te bieden. Het programma zelf bestaat uit een cursusboek voor professionele begeleiders met daarnaast 8 voorlichtingsfilms en 8 beweegfilms. De voorlichtingsfilms gaan over relevante thema’s, zoals het belang van bewegen, voetverzorging en schoeisel, gezonde voeding, medicatie en alcoholgebruik en veiligheid in en om een woning. Professionals kunnen het programma digitaal aanbieden én ouderen stimuleren om zelf thuis aan de slag te gaan met het programma. Ook na corona vormen de films een belangrijke ondersteuning voor professionals die valpreventie willen aanbieden. Het programma draagt niet alleen bij aan valpreventie, maar aan de algehele gezondheid en het welzijn van ouderen. Door de toename van dagelijkse beweging raakt deze doelgroep fitter en zelfstandiger, waardoor langer thuis wonen mogelijk blijft.

 

Aanbod voor professionals
Professionals, zoals welzijnswerkers, fysiotherapeuten, beweegtherapeuten en sportaanbieders, hebben de mogelijkheid om de cursus aan te bieden aan ouderen. Ook kunnen huisartsen in de vorm van ‘welzijn op recept’ deze nieuwe vorm van valpreventie aanbieden.  Ga naar deze pagina voor meer informatie, vragen en aanvragen m.b.t. ‘Minder vallen door Meer bewegen’.