2019
04
Apr

Overschiese Heldinnen in het Theater Rotterdam

Wat is nou mooier dan het bekijken van een voorstelling? Juist: zelf meedoen!

De Overschiese wmo radar buurtcoach Amanda is op 22 november 2018 naar de try-out geweest van de Stille Heldinnen disco in Islamunda. Rotterdamse vrouwen van de zuidkant van de Maas, vertelden via een koptelefoon, zoals bij een ‘silent disco’, hun eerlijke, persoonlijke en aangrijpende verhalen. Verhalen van vrouwen diverse culturen, generaties en achtergronden die zo herkenbaar zijn dat je je onderdeel voelt van de voorstelling en mee wilt gaan doen.

“Ik wou niet huilen, maar het was zo ontroerend dat ik toch tranen in mijn ogen kreeg. Zo mooi, die mevrouw in haar blauwe jurk. Toen ze vertelde dat ze pas ging leven nadat ze ziek was geweest, dat raakte me zo”

Vanaf november zijn Overschiese vrouwen, in samenwerking met het Rotterdams Wijktheater gestart met voorbereidingen op de Stille Heldinnen Disco XL, een theatraal spektakel gemaakt met 1000 Rotterdamse vrouwen. De vrouwen die hieraan meedoen zijn niet de type vrouwen die je normaal gesproken in het theater ziet en al helemaal niet op het podium. Het Rotterdams Wijktheater weet op haar eigen unieke manier juist deze vrouwen een plek te geven op het podium en je ziet de vrouwen gewoon groeien in zelfvertrouwen.

Tijdens de voorbereidingen zijn persoonlijke verhalen van de vrouwen gedeeld en hierdoor is er een bijzondere band ontstaan tussen de vrouwen die elkaar voorheen niet of nauwelijks kenden. Met de muziek “die je raakt, waar je blij van wordt of waar je troost uit haalt” kwamen vrouwen met elkaar in gesprek en de Overschiese bijdrage van dans, spel en zang in de voorstelling ontstaan.

“En dan kom je op dat punt dat je de verhalen van de vrouwen hebt gehoord en ze met vragende ogen je aankijken ‘Amanda, welke muziek heb jij’, dat je balanceert op het lijntje van werk en privé. En omdat de vrouwen mij hun verhaal hebben toevertrouwd, vond ik dat ik niet achter kon blijven. Nu zit ik zó in die voorstelling dat ik mijn ingebrachte lied zelfs mag zingen, bij één van de emotionele stukjes in de voorstelling. Hopelijk geeft het de vrouwen net zoveel troost als het mij geeft”

Op 5 en 8 maart deden de Overschiese heldinnen mee aan de try-outs, samen met andere groepen vrouwen van de Noordoever. “Ik vind dit zo gaaf, mijn moeder zat de laatste jaren veel te veel thuis, ik zie haar helemaal opbloeien door het theater”.

De Stille Heldinnen Disco XL, het theaterspektakel waarbij alle vrouwen in één voorstelling samenkomen, vindt plaats op dinsdag 23 april 2019 om 19.30 uur in de grote zaal van Theater Rotterdam.

Een ware ‘must see’, dus reserveer snel!
https://www.rotterdamswijktheater.nl/productie/stille-heldinnen-disco-xl/

 

IMG-20190228-WA0003women connected