2020
01
Apr

Digitale oplossing tegen eenzaamheid onder jongeren tijdens coronacrisis

Een grote groep Nederlandse jongeren tussen de 12 en 25 jaar voelt zich eenzaam. Om dit probleem aan te pakken, startte wmo radar op 5 maart een nieuw project in samenwerking met Stichting Join us. Tijdens dit project kwamen Rotterdamse jongeren eens in de twee weken samen om films te kijken, te kletsen, spelletjes te spelen of gewoon een film kijken. Zes jongerencoaches van wmo radar begeleidden de jongeren gedurende deze bijeenkomsten naar sociale redzaamheid, door te werken aan hun sociale vaardigheden of het doorbreken van een negatief gedachtepatroon, volgens de Join us methodiek. In verband met de coronamaatregelen, konden de bijeenkomsten helaas niet meer doorgaan. Gelukkig kwamen de begeleiders met een hele slimme oplossing.​

 

Kijken naar kansen
"De gevolgen van eenzaamheid worden vaak onderschat, terwijl eenzaamheid kan leiden tot depressies, verminderd cognitief functioneren en in erge gevallen zelfs suïcidale gedachten. Juist in deze coronacrisis, waarin jongeren niet met elkaar kunnen afspreken en in sociaal isolement terecht komen, zijn projecten als Join us onmisbaar. In plaats van bij de pakken neerzitten, kijkt wmo radar naar kansen. We willen ons natuurlijk wel aan de gezondheidsmaatregelen houden: veiligheid staat op nummer één. Daarom verzorgen we de Join us sessies tijdelijk online!", deelt Dinja Horsting, projectleider van Join us.

 

Online sessies
Hoewel de jongeren helaas niet samen kunnen komen bij Stichting WORM om activiteiten te doen en deze te organiseren, kunnen de jongeren wel online steun in elkaar vinden. Via apps, zoals Netflix en Skype, kunnen de jongeren elkaar niet alleen spreken, maar ook zien. Dit maakt de bijeenkomsten net zo persoonlijk en gezellig als normaal, zodat jongeren het gevoel krijgen er niet alleen voor te staan. De online Join us sessies vinden - in ieder geval tot en met 1 juni 2020 - niet eens in de twee weken, maar één keer per week plaats. De jongerencoaches helpen de jongeren om samen deze tijd goed door te komen en positief te blijven denken. Ook het leren omgaan met deze situatie draagt bij aan hun sociale redzaamheid.

 

Alle Rotterdamse jongeren mogen zich aansluiten
Vind je het moeilijk om alleen thuis te zitten, vooral tijdens de coronacrisis? Kom erbij! Wmo radar nodigt alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar uit om zich aan te sluiten bij de digitale Join us groep. Jongeren kunnen zich aanmelden bij jongerencoach Ursula Loe-A-Foe via uloeafoe@wmoradar.nl of ursula_wmoradar op Instagram.

 

Stichting Join us
Meer informatie over Stichting Join us en de methodiek: https://www.join-us.nu/