2020
05
Mrt

Join us draagt bij aan sociale weerbaarheid Rotterdamse jongeren

Join us draagt bij aan sociale weerbaarheid Rotterdamse jongeren

Ik zag dat mijn opa en oma soms eenzaam waren, daarom wilde ik mijn afstudeerproject bij wmo radar op eenzaamheid richten. Ik ging me verder verdiepen in de theorie en kwam erachter dat ook jongeren kampen met gevoelens van eenzaamheid.” vertelt Dinja Horsting. Eenzaamheid speelt inderdaad niet alleen een rol onder ouderen, maar ook onder jongeren. Sterker nog: bijna de helft van de Nederlandse jongeren voelt zich weleens eenzaam. Hoewel eenzaamheid onschuldig lijkt, kan dit leiden tot depressies. Voldoende redenen voor wmo radar om deze maatschappelijke kwestie aan te pakken. De gemotiveerde instelling van Dinja en de missie van wmo radar smelten samen in een nieuw project, Join us, dat vandaag van start gaat.
 
Join us
Join us begon allemaal bij het afstudeerproject van Dinja: ze bedacht een speciale tafelvoetbal om (eenzame) jongeren bij elkaar te brengen. Het taboe dat rust op eenzaamheid kon via het spel op een speelse, laagdrempelige manier bespreekbaar worden gemaakt. Wmo radar was zo onder de indruk van dit project, dat Dinja direct na haar afstuderen een baan aangeboden kreeg om haar idee te bewerkstelligen. Naarmate haar loopbaan bij wmo radar en Coalitie Erbij Rotterdam (aan de Lerende Praktijk over jongeren en eenzaamheid), vergaarde Dinja voldoende informatie om het volgende project te starten. Voor eenzame jongeren in Rotterdam heeft Dinja in samenwerking met een collega het project Join us naar Rotterdam gehaald.
 

Sociale weerbaarheid
Van samen gamen tot films kijken en een stukje wandelen: het nieuwe project brengt jongeren die het lastig vinden om in contact te komen met leeftijdsgenoten samen. Tijdens het project ontmoeten jongeren elkaar iedere twee weken bij Stichting WORM om activiteiten te doen en te organiseren. Zes jongerencoaches vanuit wmo radar begeleiden de jongeren gedurende deze bijeenkomsten bij  het verbeteren van sociale vaardigheden en het versterken van het denkbeeld van de jongeren. Op deze manier dragen we bij een de sociale weerbaarheid van Rotterdamse jongeren!