2020
07
Mei

Mantelfoon

Eerste 24-uurs telefoondienst voor mantelzorgers gelanceerd in Rotterdam

Vanochtend lanceerde niemand minder dan wethouder Grauss de Mantelfoon. Mantelfoon is een telefonische dienst die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar is voor alle mantelzorgers in Rotterdam via 0800 – 777 3333 (gratis).​ Rotterdam telt maar liefst 85.000 mantelzorgers: een getal waar we trots op zijn. Om deze toppers een plek te bieden waar zij terecht kunnen voor een luisterend oor, advies en ondersteuning op maat, lanceren wmo radar, DeZorgCentrale, Incluzio en Gemeente Rotterdam Mantelfoon. ​

Mooie samenwerking 
Mantelzorgers werken vanuit hun hart. Omdat zij vanuit liefde de mouwen uit de handen steken voor anderen, zijn zelfzorg en sociale contacten vaak hetgeen wat mantelzorgers als eerste – dan wel onbewust – opgeven. De mantelfoon zorgt dat deze Rotterdammers er niet alleen voor staan. De telefonisten van DeZorgCentrale kunnen bellers goed te woord staan dankzij hun zorgachtergrond. Ze bieden een luisterend oor, beantwoorden vragen en maken een deskundige inschatting of er naast een telefoongesprek meer nodig is om de beller te helpen. In dit geval wordt de mantelzorger gekoppeld aan een ervaren mantelzorgcoach van wmo radar. De mantelzorgcoach begeleidt de mantelzorger stap voor stap bij de mantelzorgtaken.

MTFF3908_©TitiaHahne

Handvatten en waardering 
De Mantelfoon bouwt aan een stedelijk netwerk van organisaties dat ondersteuning biedt aan mantelzorgers. Het wordt een knooppunt voor de verzameling van kennis en ervaring rondom dit onderwerp. Het steunpunt wil daarbij het bewustzijn rond mantelzorg vergoten, behoeftes in kaart brengen en erkenning en waardering voor mantelzorgers tonen en vergroten. De samenwerking tussen de welzijnsorganisaties richt zich zowel op het hier en nu, als de toekomst. En uit zich immers in kennis, kunde, ervaring én empathie. Dé ingrediënten die mantelzorgers, al zijn ze zich dit vaak niet bewust, het hardst nodig hebben.