2020
01
Sep

Meedoen, gezien worden én zorgen voor elkaar

Janine Spek is Mantelzorgcoach in Overschie. In deze blog deelt zij haar ervaring als mantelzorger en roept zij eenieder op die hulp en/of ondersteuning heeft bij mantelzorg om contact met haar op te nemen.
“Een paar jaar geleden werd ik mantelzorger door de zorg voor mijn ouders. Eerst voor mijn chronisch zieke moeder en nu voor mijn dementerende vader. Ik heb een brede achtergrond in welzijnswerk, maar de medische wereld en de wereld van de zorg waren nieuw voor mij. De juiste hulp vinden was soms een zoektocht.

Gezien worden
Het mantelzorgen gaf en geeft mij veel voldoening, maar het was niet altijd leuk voor mijn gezin. Soms was ik moe en prikkelbaar. Ik heb ervaren hoe fijn het was dat er dan een vriend of collega naar mij luisterde, mijn schuldgevoel wegnam en er op aandrong even tijd voor mezelf te nemen.
 
Zorgen voor elkaar
Het mantelzorgen is bij mij geleidelijk gegaan, maar het kan ook  ineens op je pad komen en je leven behoorlijk op z’n kop zetten. Er komen taken op je af waar je niet altijd op voorbereid bent. Je wilt er zijn voor je partner, ouder of kind, maar hoe zorg je ervoor dat je niet overbelast raakt?
 
Als mantelzorgcoach kan ik samen met u kijken naar welke ondersteuning er mogelijk  is, zoals hulp voor degene waar u voor zorgt, maar ook hulp voor uzelf en de andere mantelzorgers in uw gezin of familie. Het gaat erom dat de zorg zo georganiseerd is dat iedereen (de zorgvragen en de zorggevers) het leven zo optimaal mogelijk kan leiden.
 
Ik wil er graag voor u zijn: neem gerust contact met me op. Mijn werkdagen zijn dinsdag, woensdag en vrijdag en ik ben bereikbaar via het telefoonnummer: 06 12 85 84 70.”
IMG_6122-JanineSpek