2020
08
Mrt

Van draaideur naar huisdeur helpt werkzoekenden aan een duurzaam traject

Van draaideur naar huisdeur helpt werkzoekenden aan een duurzaam traject

Kansarme werkzoekenden weer kansrijk maken: dat is het doel van Suzette Thielman. Ze merkte op dat veel werkzoekenden zich aan het zoveelste traject moesten wagen om aan een baan te komen. Ze werden niet van het kastje naar de muur, maar van draaideur naar draaideur verwezen. Letterlijk, en vaak zonder enige voortgang. Om werkzoekenden weer te motiveren én te helpen aan een duurzaam traject, sloeg ze haar handen ineen met Vilma Winter-Joe (Stichting Intermenselijk Contact). De samenwerking tussen SIC en wmo radar leidde tot het project: ‘Van draaideur tot huisdeur’.
 
Duurzaamheid
“Toen ik opmerkte dat klanten van draaideur tot draaideur worden doorverwezen, puur omdat ze een prestatie moeten leveren, dacht ik meteen ‘dit moet anders’. Binnen wmo radar hebben we de vrijheid om nieuwe trajecten te ontwikkelen, dus dit deed ik ook.” Na enig speurwerk nam Suzette contact op met Vilma Winter-Joe om een eventuele samenwerking te bespreken. Samen kwamen de dames uit op de Roadmap Vilmax Deep Learning: een methodiek die is bedacht om mensen intrinsiek te motiveren. “Door mensen centraal te stellen, ga je opzoek naar authentieke, intrinsieke motivatie. Motivatie van binnenuit. Wanneer deze motivatie zichtbaar wordt, is het makkelijker om werkzoekenden te koppelen aan een duurzaam project dat bij hen past.”

Werkprestaties
Het kostte Suzette flink wat moeite, maar met jarenlange ervaring en flink wat passie lukte het haar om de draaideur om te toveren tot huisdeur. Op 15 januari 2020 startte het project VDNH met een klein groepje van zes man. Binnen één maand tijd was er al sprake van mooie resultaten. Maar liefst vijf participanten zijn een stap verder geholpen richting een loopbaan én persoonlijke ontwikkeling. Jasmine Hughes, participant: “Ik heb geleerd om nee te zeggen zonder mezelf schuldig te voelen. Voorheen durfde ik geen nee te verkopen en door de cursus heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven.” Er is inmiddels sprake van professionals die staan te springen om ambassadeur te worden. Op deze manier kunnen we sámen groeien en werken om anderen op weg te helpen van draaideur naar huisdeur. Op naar nog meer (werk)prestaties!