Ouderen

Dat kan in de vorm van een luisterend oor, een selectie van leuke activiteiten om anderen te ontmoeten of passende hulp en ondersteuning. Wmo radar werkt samen met veel vrijwilligers die dagelijks voor je klaarstaan.
 

BelFleur is de helpende hand van een vrijwilliger

Vanuit onze organisatie BelFleur bieden vrijwilligers in het centrum hulp bij ouderen en bewoners met een lichamelijke beperking. Die vrijwilligers doen bijvoorbeeld de wekelijkse boodschappen, maken de tuin onkruidvrij, halen gordijnen af en helpen een kast opruimen. Zij doen kleine reparaties, lezen de krant voor of versieren een kerstboom. Bij ziekte komen zij helpen koken of de hond uitlaten. En zij leggen uit hoe de mobiele telefoon of de computer werkt. Ook gaan ze mee naar het ziekenhuis en de audicien of lekker even samen aan de wandel. Zij passen een middagje op, zodat een mantelzorger ook eens rustig de deur uit kan, maar komen ook voor de gezelligheid op bezoek.
Kortom: er is niet zo gauw iets te gek voor BelFleur-vrijwilligers.

De vrijwilligers van BelFleur komen overal vandaan, hebben een diversiteit aan achtergronden en opleidingen, zijn gepensioneerd of studeren nog, zijn al een tijdje werkeloos of doen gewoon graag naast hun werk ook iets voor een ander. Het zijn de ideale buren… ook al wonen ze soms wel een stukje verder weg.

Bewoners worden voor 10 euro per jaar lid van BelFleur. Na een kennismakingsgesprek kunnen zij gebruik maken van de hulp die de vrijwilligers van BelFleur bieden.

 

Een huisbezoek

Onze 75+ huisbezoeken hebben als doel elkaar beter te leren kennen en zijn niet bedoeld om problemen aan te praten. Wij bieden een luisterend oor en horen juist graag wat je iedere dag bezig houdt. Daarnaast weten onze buurtcoaches wat er in de buurt te doen is: waar het mogelijk is om aan te schuiven voor een lekkere maaltijd, voor een goede film, een passende sport, een fijn gesprek óf gewoon voor de gezelligheid. Jaarlijks organiseren wij verschillende uitstapjes en een leuk zomer en winterprogramma. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een groot netwerk van ouderen en jongeren die aan elkaar worden gekoppeld.
 

Ondersteuning wanneer dat nodig is

Een groot netwerk van vrijwilligers en gespecialiseerde beroepskrachten kunnen je ondersteunen wanneer dat wel nodig is. Daarnaast hebben wij antwoorden bij praktische vragen. Denk hierbij aan het doen van boodschappen, het aanvragen van een alarm, het regelen van huishoudelijke hulp of vervoer op maat. Wanneer het even niet meer lukt om de administratie of financiën op orde te houden, dan kun je ook een beroep op ons doen. Ook wanneer het leven onverwacht op zijn kop komt te staan en je je afvraagt wat de betekenis ervan nog is.
 
Regeren is vooruitzien, juist wanneer je ouder wordt. Alleen dan houd je zelf de regie.

Het Goede Gesprek

‘Waarom overkomt mij dit...’ 'Doe ik er eigenlijk nog wel toe…’ ‘Hier kom ik nooit meer uit...!’

Loopt u met dit soort gedachten rond, dan kan het fijn zijn om eens met iemand hierover te praten. Maar waar vindt u zo’n gesprekpartner? Vanuit Het Goede Gesprek zijn ze voor u beschikbaar! Zij gaan graag met u in gesprek over uw zorgen, vragen en verlangens. Zij bieden een luisterend oor en staan met u stil bij vragen die raken aan de zin van het leven. Zo komt u op adem en krijgt u weer wat grip op het leven.

Dit aanbod is er voor alle bewoners van 55 jaar en ouder in Rotterdam Centrum, ongeacht levensovertuiging of achtergrond.

Ook als vrijwilliger kunt u zich aanmelden als gesprekspartner bij Het Goede Gesprek. U geeft tijd en aandacht aan een ander, maar u krijgt er ook veel voor terug. De gesprekken geven u als vrijwilliger voldoening, zelfinzicht en een bredere kijk op het leven. Heeft u levenservaring, kunt u goed luisteren en bent u minimaal 1 jaar beschikbaar, doe dan mee!

De coördinatie ligt in handen van Irene van Binsbergen, geestelijk verzorger en projectleider:

T 06 – 82 14 30 44
E ivbinsbergen@wmoradar.nl

Voor meer informatie kunt u hier de folder bekijken. Lees ook dit artikel over het Goede Gesprek, dat verscheen in het vakblad IDDG!

Het Goede Gesprek is een initiatief van:

hetGoedeGesprek_website

Het laatste nieuws

Nieuwe website is live

Niet alleen jij en ik gaan samen vooruit, maar ook onze nieuwe website is er flink op vooruitgegaan. Met trots presenteren we het nieuwe wmoradar.nl.
Lees meer

Het college van B&W de wijk in!

Vrijdag 14 december was het zo ver! Het college van burgemeester en wethouders kwam naar Overschie om te praten over wat gaat er goed in Overschie en wat kan er beter?
Lees meer

Succesvol kerstdiner voor jong en oud

De jongerenraad heeft een succesvol kerstdiner georganiseerd voor ouderen in Plein 13, Overschie. Er waren maar liefst 40 enthousiaste ouderen die hebben meegedaan!
Lees meer